Implantologie
Clinica noastră, cu sprijinul furnizorilor, organizează periodic campanii de promovare având un singur scop: recuperarea funcțiilor anatomo-estetice ale cavității dentare cu ajutorul implanturilor dentare.
Astfel, periodic, clinica noastră oferă tuturor posibilitatea de a se bucura de beneficiile unui implant dentar, modern și de calitate.
Implantul dentar –reprezintă în fapt o rădăcină artificială, din titan sau zirconiu, ce înlocuiește rădăcina naturală a dintelui și are ca scop crearea suportului pentru realizarea de coroane sau punți dentare, atunci când pe arcadă nu mai sunt prezenți dinți sau când cei prezenți nu se califică pentru un tratament dentar de succes.
Practic, implantul dentar se prezintă sub forma unui “șurub”, cu un relief divers, în funcție de categoria din care face parte și de producător.
Astăzi, implantul de succes și cel mai des folosit în lumea medicală dentară este reprezentat de implantul dentar din titan, osteointegrat endo-osos (cu alte cuvinte, este implantul care se inserează complet în osul maxilar sau mandibular și în jurul căruia se formează substanța osoasă, os).
Pe lângă implantul din titan, în ultimii ani, s-a remarcat folosirea pe scară din ce în ce mai largă și a implantului din zirconiu.
Cum se procedează?
Înainte de a prezenta pașii de bază necesari în introducerea unui implant în clinica noastră, menționăm că această intervenție este COMPLET nedureroasă, realizandu-se sub anestezie locală. De asemenea, trebuie amintit faptul că implantul dentar substituie și reprezintă numai rădăcina dintelui (!) și nu trebuie confundat cu partea estetica ce se vede la nivelul cavitații orale (coroană sau lucrări protetice din ceramică sau zirconiu), aceasta reprezentând o altă etapă distinctă de tratament.
1. Primul pas este reprezentat de consultație.
Medicul competent în domeniul implantologiei dentare vă face consultul, analiza de caz, va observa particularitățile dvs, vă va explica situația găsită și va raspunde întrebărilor dvs. Ulterior, medicul vă va recomanda să faceți unele examene complementare consultației, precum: radiografii dentare și efectuarea de analize minime, de bază ale sângelui (prin acestea se încearcă excluderea încă din start a anumitor riscuri ce pot apărea, riscuri ce nu pot fi evidențiate la simpla consultație și care pot contraindica implantul dentar).
În clinica noastră, consultația este gratuită și se face în urma unei simple programări telefonice la nr. 021.231.57.37
2. În cea de-a doua ședință
Medicul implantolog va analiza examenele complementare cerute, va prezenta pacientului eventualele particularități observate în urma realizării acestora și în cele din urmă va da sau nu acceptul pentru intervenția de inserare a implantului. Daca acceptul dat de medic este confirmat și de către pacient, se trece la programarea pentru ședință de inserare, introducere a implantului dentar.
3. Inserarea propriu-zisă
Pentru a se introduce implantul dentar, este necesar în prealabil crearea unei cavități la nivel osos, maxilar sau mandibular, cavitate realizată cu ajutorul unei aparaturi specifice, freze speciale, utilizând tehnici și viteze adecvate fiecărui caz în parte.
Astfel, în timpul procesului de frezare în vederea realizării cavității, experiența medicului este foarte importantă în reușita și succesul unui implant, deoarece se va avea în vedere nu numai traiectul cavității, evitarea particularităților anatomice, dar și menținerea unei temperaturi locale sub 45-47 de grade Celsius, temperatură necesară pentru a nu se distruge celulele osoase (osteoblaste) prin supraîncălzire.
După realizarea cavității, implantul dentar se înfiletează (autofiletant) în cavitatea creată, având în vedere și urmărind aplicarea unor forțe de înfiletare extrem de precise.
Odată înfiletat, se face sutura mucoasei gingivale (gingiei) și fiind introdus în os, implantul se va lăsa o perioadă suficientă de timp pentru a se integra (osteointegrarea).
În acest moment implantul dentar nu mai este vizibil cu ochiul liber, fiind acoperit de mucoasa gingivală, putând fi evidențiat însă prin examen radiologic (radiografie).
Numai după osteointegrarea completă a implantului se va trece la realizarea de lucrări protetice: coroane sau punți dentare.
Această perioadă de integrare variază, depinzând de calitatea, cantitatea osoasă a fiecărui pacient, de respectarea tehnicilor corecte de inserare osoasă a implantului și se situează de regulă între 2-6 luni.
Dacă pe implant se va realiza lucrarea protetică, coroana, mai devreme, este posibil ca implantul să nu reziste la forțele la care este supus, să fie mobil și să rezulte un eșec.
Timpul necesar pentru introducerea unui implant variază în funcție de particularitățile locale ale fiecărui pacient, de tehnica și de experiența medicului, dar se situează în medie la 30-45 minute, în funcție de numărul de implanturi și eventualele manopere suplimentare.
Această abordare prezentată mai sus, este cel mai des utilizată și a fost descrisă pentru prima data, de către “părintele implantologiei moderne”, suedezul Prof. Per-Ingvar Branemark (vezi secțiunea “Informații” – Istoria implantului – Prof. Branemarck), care a descoperit și descris complet procesul de integrare osoasă a implantului, proces ce l-a numit “osteointegrare” (școala suedeză în anul 1952, în baza studiilor microscopice realizate la interfața os-implant).
Există și alte abordări, ce le vom descrie ulterior, dar toate pornesc de la descoperirea Prof. Branemarck și anume: integrarea osoasă a implantului, ostetointegrarea, formarea de celule osoase în jurul implantului (ceea ce-i conferă rezistență și durabilitate în timp).
Fără această condiție esențială, implantologia modernă nu ar fi posibilă, ea reprezentând și punctul de plecare pentru întreaga dezvoltare ulterioară a domeniului complex al implantologiei dentare în întreaga lume.
Astăzi, alături de Prof. Branemark, un rol important în domeniul implantologiei moderne îl au și alți implantologi precum: Prof. Dr. Carl E. Misch-USA (vezi secțiunea “Informații “- Istoria implantului – Prof. Carl Misch) care este recunoscut pe plan mondial pentru contribuția sa la înțelegerea și dezvoltarea implantologiei dentare, Prof. Dr. Kenneth Judy (USA), Prof. Dr. Ady Palti (Germania) și nu în cele din urmă Prof. Dr. Sami Sandhaus (născut în 1927 la Cernăuți, brevetează primele implanturi ceramice, onorat cu premiul UNESCO).
Ca o remarcă particulară precizăm că, din punct de vedere științific în ultimii ani în rândul practicienilor, termenul de osteointegrare este înlocuit cu cel de osteoacceptare, considerat și de noi, ca fiind o abordare mult mai corectă strict din punct de vedere profesional.
Astfel, se consideră că implanturile moderne ce se inserează în os (endo-osoase) sunt acceptate și tolerate, deoarece la majoritatea implanturilor se observă (radiologic și histologic) o delimitare la nivelul interfeței os-implant.
Osteointegrarea ar presupune, strict din punct de vedere științific, dispariția acestei delimitări dintre implant și os la nivelul interfeței dintre cele două structuri, situație întâlnită spre exemplu în cazul transplantului osos.